Spartelende benen en tongbijten

Net als iedere andere fibromyalgie-patient heb ik te maken met rare, soms pijnlijke verschijnselen voor het slaap vallen of tijdens mijn slaap. Het begon een paar jaar geleden, toen ik in mijn tuinstoel van de heerlijke zon lag te genieten. Een heerlijk zonnetje op mijn toet en langzaam doezelde ik weg. Vanuit het niets begon mijn been een eigen leven te leiden. Het schoot zomaar een kant op. Ik besteedde er eerst geen aandacht aan, maar al snel gebeurde het nog eens, en nog eens….iedere keer als ik in slaap dreigde te vallen. Uiteindelijk heb ik het opgegeven.
Later merkte ik dat het minder gebeurde als ik mijn benen gewoon liet hangen in een simpele tuinstoel, in plaats van een stretcher.

Vijf jaar geleden had ik te maken met een andere klacht, het nachtelijk bijten op mijn tong. Elke ochtend weer werd ik wakker met een hele zere tong, met letterlijk de gaten er in. Soms werd ik wakker omdat mijn kaken plots ongecontroleerd dichtklapten met mijn tong er tussen. Ik heb deze klacht aan mijn tandarts voorgelegd en hij zag wat mijn probleem was. Hij stelde voor om een opbeetplaat te laten aanmeten. Dit is een soort harde onderbeugel, zonder draad of slotjes. Ik heb deze laten aanmeten, het is een ideaal hulpmiddel. Ik klik de plaat op mijn ondergebit en mijn tong blijft ongedeerd. Maar natuurlijk vergeet ik het ding ’s middags nog wel eens in te doen, als ik een tukje doe. Hoe vaak ik al wakker ben geworden van de klap die mijn kaken maakt, met juist….mijn tong ertussen. Ik heb er gewoon geen controle over. Mijn vraag is of meer mensen met fibromyalgie hier last van hebben.

Terug naar mijn spartelende benen. Het heeft grote vormen aangenomen. Vroeger vond ik het heerlijk om op mijn rug in slaap te vallen, maar helaas behoord dit tot de verleden tijd. Mijn benen protesteren en spartelen letterlijk ongecontroleerd alle kanten op, zodra ik in slaap val. De remedie is op mijn zij te gaan liggen in een bepaalde houding, want zelfs als ik niet oppas, beginnen mijn benen dan ook nog te spartelen. Het probleem van op mijn zij slapen is dat ik al snel pijn in mijn schouderkoppen krijg, of een pijnlijke nek. Het is het allemaal net niet!

Graag zou ik willen weten of jullie ook last hebben van restless legs en/of tongbijten en hoe gaan jullie hiermee om?

8 gedachtes over “Spartelende benen en tongbijten

  1. Ik. Heb het spartelen met mijn been , alleen links , en ook hand trekt soms samen, ook alleen links, het bijten met mijn kaken, bruxeren , noemt men dit , heb ik wel al heel lang, volgens mijn dokter kan het een temporo mandibulaire dysfunctie syndroom zijn, volgens de Tmd therapeute kan je hele skelet en spierstelsel daardoor uit balans zijn of raken

  2. Hoi hoi! Ik heb ook last van rusteloze benen, maar niet erg genoeg voor de stempel RLS. Zo heb ik een heleboel beetjes last van vanalles, maar niks dat aan de voorwaarden voldoet om een extra stempel te krijgen waar ik mee kan schermen. Tandenklapperen heb ik gelukkig geen last van… Wilde je nog even zeggen dat ik “geniet” van je blogs, kan mezelf eraan optrekken als ik een

  3. hoi, wat een herkenbare verhalen,,,,
    ik heb ook een hele lijdensweg achter de rug…
    van geen gevoel meer in mn armen,,,en s,nachts niet meer kunnen slapen
    rusteloze benen,beknelde benen…en moe moe moe
    last van mn darmen. en zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan…
    het zit niet tussen je oren,,,,dus zo,n dr rossie heb je echt niets aan.
    mijn redding is geweest dr bauer in zwitserland…
    ben nu 3 x geopereerd fibromyalgie =====is een neurocompressie syndroom.
    beknellingen op de zenuwbaan…en dan krijg je echt de gekste klachten.
    logisch er is iets mis met de doorbloeding,door de beknelling.
    lees je in er is van alles over te lezen op de site fibromyalgievlaned.
    ik heb in ieder geval weer een deel van mn leven terug,,,en dat gun ik iedereen met deze
    kl^&%$*&te ziekte…

  4. Hoi ,ik lees dat van 2014 is ,ik wilde even ook reageren ,dat ik zelfde klachten heb,pijnlijke handen voeten ,bepaalde plekken op lichaam ,elke dag 3 keer moet ik liggen rusten ..vershrikkelijk ,ook tong bijten snachts ,rusteloos benen . En heel veel ti tinteling beide bennen …ik ben begonnen 1 maand geleden met Naltrexone 50mg zelf verdunnen..kunt u heel veel lezen op face book LDN Nederland ..naam komt van low dose naltrexone .. het resultaat begint pas na 3 maanden..kphet wordt vergoed ..
    Ik had ook willen vragen aan Moon boven ,hoe je aan de informatie ?? moet komen van dokter Bauer in zwitserland..operatie voor neurocompressie syndroom.
    Iederen wens ik sterkte en hoop ik om ooit door operatie van af te komen ..
    Lieve grt
    Mw ,Pinar

Plaats een reactie